NVBEO bijeenkomst ‘FabLab Amersfoort….. Bijzondere locatie en leerzame middag

Op dinsdag 20 mei waren we op bezoek bij het Fablab in Amersfoort. Het is opgezet door het kunstcollectief ‘De Spullenmannen’.

Zij zitten al 12 jaar tijdelijk (een opzegtermijn van drie maanden) in een oude fabriek (Stoomluciferfabriek) in Amersfoort. Het collectief maakt kunst uit welvaartsresten. Er is ook ruimte voor innovatie via het zogeheten FabLab Amersfoort (een idee dat is bedacht aan het befaamde MIT), waarbij regelmatig kennisuitwisseling plaatsvindt over een thema.

Een voorbeeld is kennis over digitale fabricatie via 3D-printers. Het FabLab is een open en toegankelijke werkplaats vergelijkbaar met een computerhobbyclub van vroeger. Via Marktplaats is voor 5.000 euro een laserslijper op de kop getikt, waarmee Doodle 3D, een eigen 3D printer kon worden gemaakt.

Naast innovatie is er in de oude fabriek ook ruimte voor kennisdeling. Zo wordt een Studium Generale georganiseerd als een soort ‘Universiteit Amersfoort’, is er een Voedselkollektief en een Repaircafé. Dit alles moet uiteindelijk leiden tot een permanente bestemming van de oude fabriek als een soort Vrijruimte voor onderzoek. Mensen betalen 50 euro per dag voor het gebruik van het FabLab (op basis van de principes van ‘creative commons’ en ‘open source’). Er is ook een gebruik mogelijk van de vrije ruimte waarbij mensen achteraf op basis van de waardebepaling een bijdrage leveren zoals wij doen. In verband met de financiering voor de herbestemming van het gebouw heeft Harmen Zijp een eigen ontwikkelmodel (met software) ontwikkeld dat de meerjaren cash-flow in kaart brengt.

Daarna was het de beurt aan Michiel Bemelmans van Strak Interieur die ons met rode en groene kaarten liet wapperen bij de stellingen die hij over de inrichting van een bedrijfsverzamelgebouw had bedacht.

Geheel in stijl van de Spullenmannen had Arnoud Hoogendoorn voor een drankje en een borrelnootje gezorgd, zodat wij onbekommerd konden napraten in deze toch wel opmerkelijke ambiance. Kortom, het was weer een geslaagde middag.